Op de Grote dag van de Wetenschap hebben we schimmels bekeken.
We hadden vorige week al twee kweken gemaakt waarbij we sporen in de lucht hadden opgevangen. Die waren gegroeid en al echte schimmels geworden. Natuurlijk wilden we ook andere schimmels kweken en de kinderen brachten allerhande schimmels mee naar school.
Er kwamen schimmels die al aanwezig waren op koffieprut, op fruit, avocado en op paprika. Maar er werden ook bijna lege jampotten en potjes met restanten van olijven meegebracht. Daar mag de schimmel nog op groeien. Op de eetkastjes stond nog een bakje waarin kiwi had gezeten en die was blijven staan vrijdag, daar in groeide de schimmel ook prima! Er waren ook eetbare schimmels zoals champignons en brie en blauwschimmelkaas om te bestuderen.
We onderzochten de schimmels, met vergrootglazen en met de microscoop. Wat we zagen in de microscoop tekenden we na. We hebben nu een schimmel tentoonstelling op de kast in de klas.
Tijdens de gym speelden we een spel over fruit, schimmels en E- nummers. Daarvan leerden we dat niet alle schimmels al het fruit kunnen “aansteken”, maar dat er verschillende soorten schimmels zijn die allemaal ander fruit lekker vinden. Gelukkig waren er een E-nummers en die zorgden er voor dat het fruit beschermd werd. Later hebben we in de kring gesproken over hoe dat nu zit met E- nummers en ons voedsel. We keken op verpakkingen van onze drinkpakjes en koekzakjes, daar stonden eigenlijk geen E- nummers op vermeld. We dachten wel dat het beter was om alleen natuurlijke ingrediënten in ons eten te hebben, maar als je eten nu langer houdbaar is door de toevoeging van E- nummers was dat eigenlijk ook wel fijn. We weten dus nog niet goed wat we er van vinden.